miercuri, 21 decembrie 2011

Lectia de filozofie
Un profesor de filosofie statea in fata studentilor sai avand cateva obiecte pe catedra.
Cand a inceput ora, fara sa spuna un cuvant, a luat un borcan mare si a inceput sa-l umple cu pietre avand diametrul de aproximativ 5 cm. Apoi i-a intrebat pe studenti daca borcanul este plin. Toti studentii au fost de acord ca borcanul este plin.
Apoi a luat o cutie de pietricele si le-a turnat in borcan, scuturandu-l usor.
Desigur, acestea s-au rostogolit printre pietrele mari si au umplut spatiile ramase libere.
I-a A®ntrebat din nou pe studenti daca borcanul este plin. Au fost din nou de acord ca este plin, si au ras.
Profesorul a luat o cutie de nisip pe care l-a turnat in borcan, scuturandu-l usor. Desigur, nisipul a umplut spatiul ramas liber.
Acum, spune profesorul aratand spre borcan, vreau sa
recunoasteti ca aceasta este viata voastra. Pietrele mari sunt lucrurile importante: familia, partenerul, sanatatea si copiii vostri, lucruri care,chiar daca totul este pierdut, si numai ele au ramas, viata voastra tot ar fi completa. Pietricelele sunt celelalte lucruri care conteaza: slujba, casa si masina. Nisipul reprezinta lucrurile mici care completeaza restul.
Daca puneti in borcan mai intai nisipul, nu mai ramane loc pentru pietrele mari si pentru pietricele. La fel se desfasoara si viata voastra daca va consumati timpul si energia
cu lucruri mici, nu veti avea niciodata spatiu
pentru lucrurile importante.
Fiti atenti la lucrurile care sunt esentiale pentru fericirea voastra. Jucati-va cu copii vostri, faceti-va timp pentru controale medicale, duceti-va partenerul la dans. Va ramane mereu destul timp sa mergeti la serviciu
,sa faceti curat in casa, sau sa duci gunoiul.
Aveti grija de pietrele mari A®n primul rand de lucrurile care intradevar conteaza. Stabiliti-va prioritatile. Restul este doar nisip.
Acum urmeaza partea comica a povestirii.
Un stundent a luat borcanul, despre care cu toti erau de acord ca este plin si a turnat in el o sticla de bere. Berea a umplut spatiile ramase libere si a umplut cu adevarat borcanul !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu