joi, 2 iunie 2011

Principalul e să ai ce scrie :D


Mergeam pe lângă liceul Gheorghe Asachi şi priveam feţele înspăimântate ale părinţilor. Toţi s-au strâns în faţa liceului. Care cu telefoane mobile, care cu laptopuri, care cu mâinile încrucişate.
Pe toate feţele vezi înspăimântare: Ce să fac? Cum să fac? Oare are posibilitatea de a copia? Va merge la armată?
Milioane de întrebări zboară în cercuri deasupra capurilor lor.
Copiii scriu…
Sute şi mii de euro s-au cheltuit pentru ca viitorii absolvenţi să poată scrie examenul fără probleme. O mie de lei pentru profesori, o mie de lei pentru director, vreo două-trei sute de euro pentru cei de la ministere. Poate chiar şi ceva bani pentru Centrul Anticorupţie.
Copiii scriu…
Profesorii stau şi-şi mănâncă ghearele de emoţionaţi ce sunt. Speră enorm că nimeni nu va fi prins copiind sau, şi mai rău, vorbind la telefon aşa încât să se audă. Directorul şcolii umblă serios prin săli şi dă din ochi celor care l-au plătit mai mult pentru a le permite să copieze.
Copiii scriu…
Cei de la ministere s-au săturat să aştepte să fie chemaţi în cabinetul directorului pentru a li se înmâna доля. Se vor face la început că nu vor, că nu-i frumos, că vor fi prinşi… Peste 5 minute părăsesc şcoala cu un rânjet de toată frumuseţea: “Încă o sesiune de BAC a decurs cu succes”.
Copiii scriu…



Ofiţerii Centrului Anticorupţie merg triumfali din şcoală în şcoală şi-şi caută jertfe. Aşa le place când prind vreun copil ca vai de el care copiază nervos. “Ei, dacă eşti prost şi nu ştii să copiezi, hai vină la anu să-l dai. Nu mă interesează că părinţii tăi au muncit o viaţă pentru ca tu să absolveşti liceul. Nu mă interesează că vei fi luat la armată. Hai, dragu tati”.
Copiii scriu…
Ministrul Educaţiei doarme liniştit în oficiu. “Azi ce fac? Poate merg la Eliade să văd ce-mi face odrasla. Ia să-l sun… O, noroc Mihaela, ce faci dragu tati? Cum nu poţi vorbi? Care BAC? Eu jă îs ministrul educaţiei. Ia dă directorul încoace… Auzi bre, pe 10 să fie copiat, ai înţeles? Sănătate”.
Copiii scriu…
Barurile şi cafenelele aşteaptă noii chelneri. Hai mai repede scrieţi BACul şi veniţi să lucraţi că pierdem clienţi. Uof, elevii iştea…
Dar copiii scriu şi scriu şi scriu… Nimic nu se schimbă odată cu puterea.


SURSA

2 comentarii:

  1. off Mih sa fi fost totul asa de simplu) poate acolo unde vedeai tu era atita coruprie si ''bespredel'' dar totusi cu emotiile parintilor care asteptau acasa sau in fata liceului cu inima in dinti .. si elevii cei ce scriau acel test cu propriile forte dar in minte ii vine doar un gind: ce rezultat va fi si va ajunge oare la facultatea dorita? ... e complicat ... dar aflam in curind)

    RăspundețiȘtergere
  2. las Lenuţa,tu nuţi fă griji de anuacesta, la anul vom avea detul cînd să ne facem

    RăspundețiȘtergere