miercuri, 8 iunie 2011

Răspîndirea bîrfelor/secretelor sau aplicarea Formulelor matematice în viaţă

Nici nu ştiu cum să leg pentru început aceste doă teme ca să mă înţelegeţi corect.
Bîrfele: o componentă practic de rutină în viaţa noastră, un lucru ce a monopolizat tot, deoarece poate fi întîlnit peste tot.
Matematica: o componentă nu chiar întîlnită în viaţa noastră, deşi o folosim în fiecare zi, nu o prea luăm în seamă deoarece e o matematică slabă, fină săi spunem aşa, care o folism cînd cumărăm alimente, cînd numărăm minutele pînă se termină ziua de muncă. Dar mai este şi matematica grea, săi spunem deja una ce zgîrîie, pe care o folosim mai mult în şcoală şi deja în dependenţă de profesia care lucrăm.

Dar fără să ne dăm seam, involuntar, în fiecare zi aproape, punem în funcţiune o teorie uşoară a matematicii.
Care este ea ? Triunghil lui Pascal.
Pentru cei ce nu îşi amintesc această teorie ce reprezintă acuş vă veţi aminti.
Noi pornim aceast lanţ enorm în fiecare zi cînd spunem o informaţie. De obicei o informaţie descriminatorie la adresa cuiva, o înjurătură, o noutate pe jumătate alcătuită, mai pe scurt vorbe, bîrfe, minciuni şi secrete.
Cum funcţionează.
Ca să vă amintiţi pun o foto cu Triunghiul lui Pascal apoi o comentez.



Deci.
Începem din vîrf.
Un secret este cunoscut de un singur om.
Cum se mai spune, dacă un lucru e cunoscut de doi oameni totuna rămîne secret, deci acel om mai spune cuiva.
Acest lucru este ştiut de doi oameni, urmărim linia doi.
Trecem mai departe.
Acei doi oameni se situează la mijlocul liniei trei. Ei mai spun acest secret cîte la un om fiecare, pentru că secretul se spune la cei mai buni prieteni doar, dar ei respectiv sunt ambii cei mai buni prieteni dar mai au cîte un cel mai bun prieten, deşi deja e absurd, dar nu uităm trăim în ţara minunilor unde totul e posibil.
Deja secretul/bîrfa este cunoscută de patru oameni. Trei dintre ei vor mai spune cuiva acest secret, şi doar unul îl va ţine chiar în secret şi nu îl va destăinui nimăni. Deci secretul este aflat de minimum încă doi oameni, urmărim rîndul patru.
Mai departe totul contiună sub aceiaşi schemă, deja înţeleasă pentru voi. E o schemă ce presupune o răspîndire rapidă şi voluminoasă, aici nu e vorba nici măcar de o asimilare cu deviderea celulelor deşi şi teoria biologiei aici ar merge superb. Dar aici deja fiecare va avea cîte doi prieteni cei mai buni, de fapt trei, şi nimeni nu va fi sincer. Dar fiindcă aşa se întîmplă şi în viaţă vă arăt şi aşa exemplu.

Schema e aceiaşi, aceiaşi înmulţire aceiaşi împărţire.
Probabil vaţi întrebat de ce în triunghi la sfîrşit este desenat o inimă. Este pentru că cel mai des oamenii doresc să ţină în secret o relaţie, dar despre această relaţie doar în cîţiva paşi, cîteva zile află toţi. Ea mai poate fi asimilată şi cu sfada sau dragostea oamenelor faţă de bîrfa în colectiv, reprezintă punctul final al unui secret, ce deja şi în glumă poate fi cu greu numit secrt. Dar probabil încă mai este pentru că cel de cine este legat secretul încă nu bănuieşte că toţi ştiu :D
Dacă e să explic altfel, sau mai succint răspîndirea informaţiei în societatea noastră putem aplica o altă teorie. Deja Binomul lui Newton.
Explic. 
Presupunem A este un om, iar B este altul, de obicei soţul şi soţia.
Împreună (a+b) ştiu un secret. Atunci n este numărul secretului, sau altfel spus numărul oamenilor ce îl ştiu. Important: n depinde de importanţa informaţiei.
Deci a plus b la puterea secretului şi a cunoscuţilor formează o teoremă. Unde C sunt vecinii sau cumătrii, ce deja nu mai importă, la noi toţi vecinii sunt cumătri. Şi aşa începe telenovela. 
Urmărim formula. 
Un vecin află informaţia. 
Pînă ce el nu spune nimănui dar atunci soţia se implică şi mai spune cuiva, încă unui cumătru, soţul în acelaş timp rămîne fidel şi tace. 
Apoi, deja ştiu doi vecini. Soţia răspîndeşte informaţia şi mai larg prin intermediu la cei ce deja ştiu. Soţul îşi implică cel mai bun prieten.
Cred că aţi înţeles ce urmează, deci sărim si trecem direct peste ... 
Numărul cumătrilor este nelimitat, iar soţia spune mai departe în raport de cîţi prieteni ai soţului ştiu deja în timp ce soţul încă e fidel şi ştiu doar cei mai buni prieteni şi doi colegi de serviciu.
Trecem peste a doua punctuaţie.
Numărul vecinilor devine pe semne chiar infinit, soţia înţelege greşeala şi se retrage încercînd săşi repare greşeala, şi cum deobicei pot ele, es din joc prefăcînduse că nici nu au avut parte în el. Iar soţul rămîne doar cu cel mai bun prieten ce ştie această informaţie pentru că ceilalţi sunt fideli şi deja şi au uitat.
 Dar dacă sincer totul e şi mai straşnic. Acesta a fost scenariul celui mai bun final.
În cel mai rău caz totul decurge altfel.
Soţia dispare total, pleacă la mama după despărţirea cu soţul şi după ce sa certat cu toate prietenele iar sosţul rămîne cu cel mai bun prieten. Şi doar numărul vecinilor este nelimitat, care încearcă cum pot să se consoleţe tot ei pe ei că nu poartă nici o vină.
Alte scenarii mai simple sunt arătate în teoremele de mai jos.
Cam aşa a fost. Ştiu că e greu de înţeles, mult trebuie de urmărit dar trebuie să ştim.
Acum ca să nu vă mai încordaţi voi concluziona tot şi spun care este învăţătura.
Un secret reprezintă ceva care este ținut ascuns, care rămâne necunoscut, nedivulgat; confidențial. Un secret trebuie să rămîie secret. Şi dacă doriţi să fiţi fericiţi şi să nu vă stricaţi relaţiile cu nimeni, merită să nu divulgaţi nimic nimănui, chiar şi atunci cînd nimeni nu va spus că e secret. Iar dacă totuşi sunteţi martor şi deveniţi participand a unui astfel de conflict, mai bine daţivă în umbră şi nu faceţi parte la aşa ceva. Tot pentru binele vostru este. Aceasta este o problemă enormă a omenirii şi în special a poporului nostru. Şi mai fiţi atenţi că cei ce îşi ţin secretele acasă sunt mereu mai fericiţi. Mai mult nu vă spun, concluzionaţi şi singuri. Eu miam făcut datoria să vă îndrum măcar puţin iar voi deja ştiţi şi mai bine ce să faceţi.

Asta eu un fel sunt filozof :D
glumesc, glumesc, glumesc

O zi bună tuturor şi cît mai puţini vecini ce numi citesc blogul şi nu ştiu la ce se poate ajunge cu răspîndirea secretelor :D



p.s. Acum acei care spuneau la şcoală: Ei şi pentru ce ne va trebui aceasta în viaţă ? Înţelegeţi măcar acum pentru ce. Dacă aţi observat totul lucrează contra voastră, deoarece secretele voastre sunt cunoscute de toţi, pentru că aţi supărat matematica la şcoală :D Iată dacă avea să o lăudaţi cînd spuneţi un secret se pornea o altă teroremă, una a reducerii a nuştiu ce dar aşa :D
p.s. La aia cu divizarea am încurcat săgeţile dar voi înţelelgeţi şi aşa cum trebue să fie corect în sens opus.

3 comentarii:

  1. ia te uita unde sta filozofu' !!! :D

    nici nu ma puteam gîndi cîte teoreme poți să faci :D :D

    este probabil o problemă ce te deranjează tare, de i-ai facut atîtea aplicații )

    BRAVO, MĂăăăI!!! :D

    RăspundețiȘtergere
  2. aga, încă cum mă deranjează :d şi direct şi indirect şi cum vrei :D
    mulţeumesc :p , acum roşesc dar roşesc cu mîndrie :D

    RăspundețiȘtergere