miercuri, 22 iunie 2011

Analiză critică : prejudecăți

„Scoate prejudecăţile pe uşă şi vor intra înapoi pe fereastră.“
Frederic cel Mare, rege al Prusiei.


Cu o prezență evidentă sau m
ascată subtil, nu putem nega faptul că trăim într-o societate în care a avea careva resentimente neîntemeiate pentru un oarecare individ sau grup de indivizi este la ordinea zilei. Nu știu de ce, în ultimul timp ori acest defect social devine tot mai evident, ori nu fac decît să-l fixez exagerat în vizorul privirilor mele.


Nu vreau să analizez prea mult problema dată și prea larg , că oricum nu schimb mare lucru,
(ba poate să fie și efectul bumerang pentru unii :D ),
m-ar interesa situația la nivel local.
Din cele observate mai mult sau mai puțin , ori din spusele altora, aici există:
1. Prejudecăți de ordin etnic.
Să fim sinceri, trăim într-un oraș în care o anumită parte sunt romi, ori țigani- mai cunoscut apelativ de noi. Nu aș încerca să afirm că toți sunt super de nevinovați și nici nu voi contesta faptul că unii din ei nu te lasă să trăiești normal.
Dar nu ne dă de gîndit faptul că dacă cei din urmă ar fi moldoveni, am avea o atitudine mai indulgentă cu privire la ei? Tu cum crezi: ai prejudecăți?
În același context se include și partea din populație a cărei limbă maternă este rusa, dar care poate nu neapărat au imigrat din spațiul originar al acesteia, dar chiar s-au născut aici. Și poți să spui:
Mă..., dar noi suntem în Moldova, ei trebuie să vorbească româna!!!
Bine, măi, omule, dar tu îi înțelegi ce spun. Aici nu este cazul că te duci în Africa și vorbești română și nimeni nu te înțelege!!! Ei, da' de unde?! Există și din ăștia care din mîndrie ”națională” în viața lor nu vor încerca să întrețină o discuție cu măcar cîteva cuvinte stîlcite în rusă. ” Eu nu trădez PATRIA!!! ” ( da, nu mai spune! la tona de rusisme din vocabularul tău nici n-ai cum, căci ai fi considerînd că astea sunt elemente specifice ale limbii ”moldovenești”, patriotule!!! )

2. Prejudecăți de ordin social : mediul de proveniență

E absolut banal să mai spun de bogați și săraci, e o problemă nerezolvată de milenii întregi.
M-ar interesa mai mult spațierea dintre mediul rural și cel urban. Iată un extras dintr-un articol cu privire la întemeierea primelor orașe:
”Orasul nu este doar mai mare decat un sat, ci majoritatea populatiei sale nu se ocupa cu agricultura - meseriasi, comercianti, preoti, soldati si oficialitati. Orasele pot exista daca fermierii produc un surplus de alimente pentru a hrani pe cei ce au alte activitati, indispensabile dezvoltarii civilizatiei. ”

Remarcați fragmentul evidențiat. Atunci, spune-mi DE CE , tu, care trăiești pe contul unui biet țăran ÎȚI MAI PERMIȚI SĂ-L INSULȚI ȘI SĂ TE CONSIDERI MARE CIVILIZAT??? Cu siguranță să te duci pe un timp în locul lui, deja ai fi fost mort demult.
Ori cum spune de obicei o persoană : ” De-un caz de o foamete, orășenii vor muri ca muștele” Da, corect. Că doar n-ai să crești păsări și să cultivi plante la balcon!!!!
Tu cum crezi: ai prejudecăți?

3. Prejudecăți cu privire la locul de muncă
E bine știut că fiecare trebuie să se întrețină cumva, că nu trăim doar cu aer și apă. Și atîta timp cît banii sunt cîștigați cinstit, prin propria muncă și ingeniozitate e OK. Dar de unde?! Nici pe departe.
”Tu să nu îndrăznești să ridici vocea , că eu nu mătur străzile ca tine!!! ” -o replică care explică multe.
”Doamna ... , așa să vă adresați ( cu toate că sunt de-o vîrstă), eu am studii superioare și uite unde lucrez ” (ei... dar acum toți au studii superioare și deja... dă-i înainte cu ”domnitu' " :D )

”EU?!??? Să mă duc să lucrez de servitoare? Tu te gîndești ce spui? Voi fi de rîsul lumii ”

Dar tu? Răspunde pentru tine: ai fi predispus să-ți schimbi atitudinea față de o persoană doar din cauza locului unde muncește ? Nu te amăgi singur!!! Poate ar fi cazul ceva să schimbi , ori poate să îmbunătățești. Nu-ți permite să ajungi dominat de prejudecăți!!!


Astfel, matematic prejudecățile îmbracă fațete pe un interval R exprimat în nemărginire:

 \mathbb{R} = (-\infty, +\infty)
Dar deja fiecare dintre noi poate schimba cardinalul mulțimii elementelor ( numărul elementelor ce se cuprind în interval). Cea mai bună opțiune este un singur element. Nu e 1 și nici măcar 0. E ø (mulțimea vidă).

Ce ai de pierdut? Vei deveni un om mai bun atît în ochii tăi, cît și ai societății. De altfel, și cu tine ți-ai dori să se poarte oamenii cu respect și considerație.
Iată un principiu esenţial care ne poate ajuta să luăm decizii înţelepte în relaţiile cu alţii:

„Tot ce vreţi să vă facă vouă oamenii faceţi-le şi voi la fel“

Să respecte toți oamenii această regulă, lumea ar deveni pur și simplu un loc mai bun :)




2 comentarii:

  1. Eh, să fie minciuni tot ce spui tu am trăi în o lume aproape de ideal, dar cu părere de rău totul este drept. Doare, dar ce săi faci. Poate neom schimba cîndva.

    RăspundețiȘtergere
  2. Prejudecăţile trebuie lăsate la o parte, nu fac decît rău. Prejudecăţile sunt ochelari de cal la care ar trebui să renunţăm cît mai repede...
    Dar nimeni nu ştie cînd şi dacă e suficient. Sunt întotdeuna mai mulţi în ecuaţie...
    Ştiu doar că există comparaţii. Dar ar trebui măcar să le ţinem în noi, pentru a nu răni...

    Apropo, o postare excelentă !

    RăspundețiȘtergere