vineri, 6 mai 2011

Critici cu final pozitiv.


Limba Din Minţile Voastre
  Limba : cel mai des folosit mod de comunicare, verbală sau scrisă. Cum spune Victor Eftimiu : „Limba e vehiculul care duce gândul meu în urechea, inima şi gândul celuilalt “. Deci, toţi dintre noi vorbesc o limbă, cu ajutorul căreia cumpărăm pîine de la magazine, cu ajutorul căreia înjurăm vecinii cînd ăia ascultă muzica la maxim, liniştim fetele şi băieţii ce au nevoie de linişte şi desigur ne exprimăm cele mai dulci gînduri. Există limbi mai bogate, mai sărace, mai mult şi mai puţin vorbite. Dar ce se ştie cu exactitate este că ele există. Fiecare popor de obicei are limba sa, dar sunt popoare care folosesc limba altor naţiuni.
   Fiecare cetăţean, al oricărei ţări ştie ( în orice caz ar trebui să ştie ) să vorbească în limba sa corect şi clar. Deobicei aşa şi se întîmplă , dar nu şi la noi unde o mare parte din cel mai tare popor existent pe tera susţin că ei au o limbă diferită de cea vorbită. Nda, Moldovenii. Sunt şi eu unul din ei dar eu mă aflu de partea cea care susţine că noi vorbim limba română în timp ce a doua parte susţine că vorbeşte limba moldovenească.


   Mai întîi să vorbesc despre patriotism, naţionalism şi altele, pentru că logica mea spune că fiecare cînd ajunge la această temă se luminează cu o idée tîmpită : “ Spune că vorbeşte româneşte deci face parte din cei ce vor unirea cu România” . Nu  bre , nu e aşa de loc. Eu sunt patriot, îmi iubesc ţara, neamul ,tradiţiile şi patrimonial cultural, ba chiar nu vreau nici cu Rusia nici cu România unire. Astfel de oameni ce gîndesc ca mine sunt mii şi mii şi la fel nu vor nici un fel de unire, nici întrun scenariu existent şi posibil.


   Deci ! deci ,deci.
    Pe parcurs cît scriu acest post tot ţin să aibă el şi început şi cuprins dar nu pot cînd pe limbă ( în cazul dat pe degete ) se învîrteste o idée. Cum bă  să spui că tu vorbeşti o altă limbă, o limbă inexistentă ? Cum bă să mergi pe stradă şi să vorbeşti : “ hai sî sherim nişti patlajeli sî fashim mîncari “ ? E pur şi simplu dezgustător. Îmi este ruşine să spun dar nu avem nici o educaţie ; cultura vorbirii ne lipseţte complet. Puneţi un om ( probabil fiecare al treilea ) să cumpere din magazin eu ştiu ce, da macar şi nişte caşcaval, salam, magiun , ceapă şi încă ceva, ce credeţi ? El va cumpăra cîrnaţ, brînză, povidlă şi sheapă. Şi asta e puţin spus, sunt cazuri mai rele cînd vînzătoarea nu ştie ce înseamnă acestea, deşi sunt cu siguranţă din cele mai simple. Pe stradă în magazine, în bănci etc. peste tot întîlneşti oameni ce vorbesc greşit şi peste tot întîlneşti oameni ce nu pot explica ce vor să cumpere, să vîndă şi nici cei doare deoarece nu ştiu bine limba. Hai mai înţeleg oamenii mari, dar cei tineri, cei ce nu au trăit în CCCR , cei ce nu ştiu cei ocupaţie sovietică etc. Probabil este o ruşine. Şi pot să recunosc la toate aste că nici eu nu vorbesc aşa des curat româneşte. DE CE ? Păi simplu, nu am cu cine. Cei mari nu pot, cei tineri nu vor, plus sa făcut deja aşa o prostie în capul nostru, că pot să dau celor ce nu prea au simţul umorului un sfat, nu ştiţi ce să glumiţi ? Intraţi întrun cerc de tineri şi spuneţi ceva curat româneşte, toţi vor cadea pe jos de rîs, deoarece sa format aşa o idée prostească la noi că nu e “cruta” şă vorbeşti corect. Da, da. Vaţi adus aminte de rusisme ? E o altă problemă a naţiunii noastre. Nu mai vreau să lungesc această temă vreau doar să spun : bre , da vorbiţi mai bine cuvinte engleze, mai mult o să vă prindă în viaţă, nu spun că le iubesc şi pe alea : cool,party,trendy dar sunt mai folositoare ( pentru organism :D ).
Acum să revin la ce limbă vorbim totuşi, romînă sau moldovenească. Am să încep cu nişte exemple simple apoi le explic. Brazilia : Limba oficială - limba portugheză. Mexic : Limba oficială – limba spaniolă. SUA Limba oficială – limba engleză. Canada : limbile oficiale – franceză şi engleză. Deci simplu întrebare. De ce aceste ţări, printre care şi America, una din metropolele lumii, o ţară pracitc cu cea mai bogată economie, cea mai dezvoltată şi cunoscută, nu ar putea pretinde că ei vorbesc Americana. La fel engleza vorbită în America se diferă mult de cea vorbită în Anglia, o ştim cu toţii şi chiar să nu fii cunoscător de limba engleză pricepi diferenţa. Similar e şi în cazurile cu celelalte ţări. Şi atunci vine iarăşi o întrebare: De unde sau luat aşa ingenioşi unii moldoveni că susţin că mai este o limbă şi ei o vorbesc. O limbă plină de rusisme şi cuvinte neînţelese şi fără sens. Apropo ştiaţi că orice limbă mereu e în o continuă schimbare astfel că un om educat, cult cu cunoştinţe ceva mai mari peste medie, dacă va citi ceva din limba pe care o posedă ce e scris cu peste 400-600 ani în urmă sau înainte, nu va înţelege practic nimic. Dar noi atunci peste 10 ani dacă va continua aşa nu vom înţelege nimic. Şi îmi mai pare rău că mulţi vor să o vorbească dar ca şi în toate celelalte probleme nu vor să facă primul pas susţinînd deja legendara idee tîmpită „ ei nu face nimeni,nu fac nici eu „ Păi fii tu primul şi atunci toţi te vor urma,trebuie de la cineva să înceapă nu ?.
Ajunge cu critici, vă scuz :D dacă vă corectaţi (inclusiv şi pe mine mă scuz :D ). Vă urez interlocutori culţi şi cunoscători de limbă şi încă o dată vă urez cîte un DEX :D
Limba este o sumă din care fiecare vorbitor are o parte.          Nu fi un zerou.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu