luni, 16 mai 2011

VAMEŞII ANTI-FUMAT


Fumatul este o problemă cu care se luptă întreg globul deja de zeci de ani.
Primii care au început această luptă ( ce este un lucru curios pe care lam aflat astăzi ) au fost germanii, dar mai precis naziştii. Totul din caza că Hitler avea o ură enormă pe fumători astfel a impus toţi subalternii săi să se vindece de acest viciu şi Germania a fost prima ţară care a interzis fumatul în public şi a introdus reclame de propagandă anti-fumat. Apoi au mai urmato şi alte ţări ca S.U.A. , Franţa etc.
Deci deşi această luptă a început cu aproape 100 ani în urmă, nu putem spune că nefumătorii pînă ce se află în cîştig.


La noi în moldova cu aceast viciu nu prea se luptă. Singura luptă oficial-forţată sunt cuvintele ce sunt adăugate pe pachetele de ţigări şi la publicitate. Cu toate că sunt obligaţi dar nu o fac din proprie iniţiativă.
Restul luptei se duce individual. Fiecare spune la rude, prieteni şi vecini să nu fumeze pentru că: îşi strică sănătatea, pentru că nu e etic, pentru că se poluează aerul, pentru că sunt copii în preajmă şi le afectează dezvoltarea normală etc. etc. etc.
Dar totul în zadar pentru că nimeni nu prea încetează să fumeze, ba din contra tot mai mulţi minori cumpără ţigări pe banii care părinţii le dau să cumpere mîncare.
Alte lupte care sunt ? Am putea spune că una este ceea că este interzis minorilor să cumpere tutun şi alcool.
Dar ? Dar de fapt totul nu e aşa. Întrun timp chiar deja mă gîndeam să împrumut o cameră de luat vederi, să iau un minor şi săl filmez cum cumpără de la toate chioşcurile, magazinele şi marketurile ţigări. Apoi mam gîndit ce sămi fac tot eu mie probleme doar pentru ca pe curaj tv sau pe youtube să se uite 3000 utilizatori şi să spue :’’Aşa e frate ! ”, politicienii să se facă că iau măsuri iar eu să o primesc în cap de la toţi proprietarii de magazine peste cîteva luni după ce totul se va uita. Cum de obicei se întîmplă la noi.
Se vede că în primul rînd trebuie să ne luptăm cu scleroza că aşa repede uităm tot.
O altă luptă oficială sa introdus prin lege din această lună paremise. Cică publicitatea la alcool şi tutun este interzisă pînă la orele 22:00 la TV şi pe stradă la fel. Nu prea am văzut să fie de pe 1 mai scoase placatele.
Ba nu, mint. A fost scos doar unul enorm pentru a se pune în locul său un placat electoral ( Măcar ceva folos de la alegerile astea. Săi votaţi pe cei ce şiau pus panourile publicitare în locul celor de alcool şi tutun :D ).
Iar alte lupte nu se prea duc.
Totuşi am prea întinso eu cu introducerea.
Deci.
Cea mai mare luptă neoficială se duce la vămile ce unesc Moldova cu România. Ştiu că mulţi vă întrebaţi : Adică ce luptă ? Panourile „ Nu Fumaţi ” ce sunt amplasate în vamă şi încălcate tot de angajaţii ei ?
NU, NU.
Este vorba despre însăşi chiar de angajaţii vămii în persoă.
De la început va fi greu de înţeles. Eu unul greu miam dat seama dar iată iam prins.
Vameşii, sunt nişte oameni enorm de cinstiţi şi buni. Ei sunt patrioţi adevăraţi şi luptă pentru sănătatea şi viitorul nostru. Astfel ei fac contracte cu organizaţiile criminale şi fac contrabandă de ţigări la frontieră. Asftel ei duc din ţară toate ţigările, şi noua nu ne rămîne de fumat nimic. Astfel ei ne salvează şi ne dăruiesc ani şi ani de viţă pe care noi puteam săi fi pierdut în zadar.
Păi voi cum aţi crezut cînd vedeaţi la TV că tot pe partea română au fost capturate maşini, camioane cu contrabandă, şi mascaţii îi arestau pe toţi. Cum credeţi de ce la vamele din Moldova ei treceau. Aşai că credeţi că sunt şi ei criminali ?
Eh, nu aveţi obraz. Cum aţi putut a ? Nu vă este ruşine ?

Să credeţi aşa cînd ei au grijă de viitorul copiilor noştri. Ei jertfesc libertatea lor pentru sănătatea noastră.
Plus de ce nu duc la Ucraina dar la România ?. Pentru că ei îi ajută astfel şi pe fraţii români dacă ei sunt aşa insistenţi şi tot vor să fumeze, măcar le dau ţigări mai ieftine. Iar banii probail se duc pe campanii electorale şi la binefacere”. Tot pentru ca noi să alegem ce e corect şi să avem un viitor mai bun.
Deci cam aşa e. Îmi pare rău că voi aşa gîndeaţi despre domnii vameşi ce apără nu doar integritatea teritorială a ţării dar şi viaţa noastră.
Aveţi grijă ce fumaţi şi ce beţi. Dar ştiind că suntem toţi nişte lenoşi şi nu ne place să avem vrio grijă că e rău pentru sămnătate, atunci vă propun să nu fumaţi de loc şi să nu consumaţi alcool ca să rămîneţi respectiv fără griji.
Vă urez sănătate şi cît mai multe gherete goale iar pe rafturile pentru alcool şi tutun să nu fie nimic.
Fiţi sănătoşi şi nu uitaţi să spuneţi mersi lu nenea vameş cînd ieşiţi sau intraţi în ţară.
Ştiţi cum la americani ?. Mia plăcut mie întrun film despre nişte soldaţi. Toţi ce îi întîlneau le spuneau : - O,o. De la armată, bravo, bravo ( una alta ) şi soldaţii spuneau mersi, iar cetăţenii se revoltau : - Nu! asta vouă mersi.
Aşa şi voi, să spuneţi mersi, să arătaţi că aveţi educaţie şi cei 6,7,8 ani de acasă ( care şi cum ).
Deci închei că de fapt mii somn şi vreiam să scriu doar 5 minute :D
O zi bună.

p.s. De fapt, totul a fost o glumă. Pentru că la vamă sunt extratereştri care mută camioanele direct la vamele române, de aia ai noştri nu le prind. Plus la noi tehnologiile sunt dezvoltate şi avansate. Poate chiar criminalii au plapume din alea care le îmbraci ca în filme şi te faci invizibil :D. Şi să nu vă mai miraţi dacă veţi vedea vrio foto cu un presupus OZN ( obiect zburător neindentificat ) pe la vame. De fapt acolo se mută camioanele prin aer :D .

Iată şi dovada:

4 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. ma tot gindeam ce sa invat mai departe ) vamesh frate :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Incearca cu cea mai usoara metoda de a te lasa de fumat, eu am reusit si multi altii au facut-o deja. Trebuie doar sa asculti un audiobook gratuit la adresa:
    http://easywaytostopsmoking-poney.blogspot.com/
    si sincer nu iti mai trebuie sa pui tigara in gura niciodata.

    RăspundețiȘtergere