sâmbătă, 7 mai 2011

Critici cu final pozitiv.


NOUA MÎNCARE TRADIŢIONALĂ MOLDOVENEASCĂ!

RĂSĂRÍTĂ ~e f. reg. 1) Plantă erbacee oleaginoasă, cu tulpina înaltă, cu flori mari, galbene, cultivată pentru semințele ei, din care se extrage ulei comestibil; floarea-soarelui. 2) colect. Semințele acestei plante. /v. a răsări 
Sursa: NODEX

   Deci. Cam aşa ştiu şi eu, răsărita este pentru a face din ea ulei. Dar unele popoare ( inclusiv şi al nostru ) au găsit o metodă fascinantă de a o folosi parţial pentru plăcare, ( şi fără a şti  ) pentru aşi strica sănătatea.
   De obicei în toate ţările răsărita se consumă acasă, în cercuri restrînse. Dar Moldovenii au alcătuit o nouă distracţie : Scuipatul răsăritei în stradă. Această tradiţie foarte rapid sa ataşat de inimile Moldovenilor. Poţi întîlni scuipînd: în stradă, pe bănci, în magazine, restaorante şi chiar şi în instituţii de stat. Eu unul nu prea sunt total împotrivă să nu mănînce oamenii răsărită. Da este bună, dar în o anumită normă. Ştiu oameni care consumă răsărită pentru că nu au reuşit să mănînce. Ba chiar sînt oameni care o consumă pentru a nu se pierde în zadar. Vorba rusului : „Şto prapadati dabru „ ( nu am scris în rusă ca să nu fac greşeli J ). Plus mai au moldovenii o calitate (sau nu ştiu cei ) că chiar dacă se satură de răsărită mănîncă pachetul pînă la urmă :D interesant aici chiar. De unde atîta economie ?



                         Comentariu la foto: La colţul băncii a stat un Moldovean.



   Pînă acum trăgeam atenţia la orice om care scuipă răsărită în stradă şi îmi venea să le spun ceva ( sigur nu de bine ). Dar acum am un alt motiv ce îmi provoacă dezgust şi mai mare. Odată eram cu un cunoscut, să îl numim presupunem George. Stăteam cu el şi pe alături a trecut un băiat cu o domnişoară de mînă, şi ambii scuipau seminţe. Atunci el mia spus: „- Ruşine! ... tu ai mers vriodată cu o fată şi să scuipi seminţe ? Fu, mie greaţă de aşa fete. „ Atunci eu ruşinos am spus : - Nu, nu.  Dar în realitate am păţito şi aşa. De atunci chiar am înţeles cît de urît e mai ales această manieră pentru o fată, de atunci îmi este şi mie greaţă cînd văd aşa ceva la o fată. Ce fel de viitoare mamă, soţie eşti tu a ? Nu îi este ruşine băiatului ce merge cu tine alături ? Nda. Nu de mult eram cu un prieten pe o bancă întrun mini parc (săi spunem aşa, pentru că defapt e o stradă dar sunt mulţi copaci şi iarbă ). Şi treceau doi bărbaţi de vrio 30 ani şi unul mînca răsărită şi scuipa în pumn iar apoi tot arunca în urnele pe lîngă care trecea. Atunci prietenul de pe scaun a spus : „ – Iată acestai om, respect aşa oameni.” Vreau să vă spun că ar fi bine toţi să fie astfel de oameni. Deoarece în primul rînd nu cred că cuiva îi este plăcut săţi vadă pe drum saliva cum sare din gură. Şi apoi fetele sau băieţii tineri mai spun: „- Eh, iată numi găsesc partener” Păi scoateţi cojile dintre dinţi şapoi îţi vor zîmbi toţi pe drum ca răspuns la zîmbetul tău. Cred că fiecare din noi a păţito macar odată să se uite cineva straniu la el şi să nu înţeleagă de ce ca apoi să sesizeze că era vorba despre nişte coji rămase în dinţi sau chiar pe buze.
   De ce am spus la început că noua mîncare tradiţională moldovenească ? Pentru că chiar am impresia că nu doar noi înşine deja credem aşa dar şi toţi ceilalţi. Probabil răsărita degrabă îşi va lua locul mult meritat lîngă mămăligă, plăcinte, mojdei (mujdei) şi altele. Un exemplu bun este că cu toţii ştim că în orice ţară europeană sau după graniţile ei, dacă vezi un om scuipînd, poţi fugi spre el şi striga „-O prietene, eu tot sunt Moldovean ! Frateee ! „ Cu siguranţă îţi va răspunde în română :D
   Deci. Dacă mîncaţi, mîncaţi cu normă şi igienic ( de preferat, nu în stradă ) , mai uitaţivă în jur la urne şi purtaţi nişte săculeţe în care să strîngeţi cojile ca poi să le aruncaţi la gunoi ( nu la grămezi dar chiar în urne ).     
   Era bine cînd eram mici şi părinţii ne speriau că dacă mîncăm răsărită cu coji atunci riscăm să avem probleme cu apenticita. Ar fi bine dacă macar pe cei de acum iar speria că îngenere să mănînci răsărită poţi avea probleme cu apenticita şi ei să crească mai educaţi. 
   Vă rog mult, aveţi respect faţă de cei din jur şi nu scuipaţi în stradă că deja în parcuri primul strat de pămînt de vriun centimentru este doar din coji.


 Aveţi grijă de sănătatea dumneavoastră. Iarăşi vă iert dacă vă veţi schimba :D Vă urez un asortiment cît mai mare de produse alimentare dar care rar să conţină şi seminţeţe de floarea-soarelui :D Şi la fel vă urez săculeţe şi hîrtii la îndemînă pentru a face din ele conuri pentru seminţe ( apropo se dezvoltă abilităţile intelectuale aşa :D ) şi urne cît mai dese pentru ca nu cumva să va fie lene să faceţi un pas în plus să aruncaţi cojile. 

post scriptum : La urma urmei dacă se consumă atîta răsărită în Moldova, de ce nu se face o răsărită autohtonă. Toate sunt din alte ţări: Rusia, Ucraina. Făceţi bre a noastră ca la oameni li se usucă răsărita în pod şi nu au ce face cu ea. După părerea mea , ruşine să ai atîta răsărită dar să le faci bani vecinilor. La urma urmei de unde atîta bunătate chiar să faci bani altuia nu ţie a ? 


încă un post scriptum :  Dacă mîncaţi răsărită fetelor, măcar mîncaţi sexy :D :D :D

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu